0162 - 524 000 info@datasolutions.nl

Zó tilt Business Intelligence jouw organisatie tot een hoger niveau

by | Sep 5, 2018 | 0 comments

Business Intelligence (BI): we horen de term al jarenlang van alle kanten voorbijkomen, maar weet jij precies wat het inhoudt? Het toegenomen gebruik van het begrip is nog lang niet inherent aan het kennisniveau over BI, merken we – en dat terwijl inzicht in data jouw organisatie wel degelijk tot een hoger niveau kan tillen. Daarom helpen we je graag een eindje op weg met deze blog, waarin we de basis van BI uitleggen en je een aantal handige filmpjes voorschotelen.

Wat gebeurt er met jouw data?

Simpel gezegd is Business Intelligence niets anders dan het verzamelen van data en deze omzetten in bruikbare informatie voor jouw organisatie. Jij hebt ongetwijfeld dagelijks te maken met gegevensstromen die vanuit verschillende facetten van je bedrijf binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan klantgegevens, verkoopaantallen en –momenten, salesrapporten en telefoongegevens. Als je deze gegevens niet stroomlijnt, verzamelt, classificeert en verwerkt, blijft het hier ook bij: bij een stapel data waar weinig conclusies uit kunnen worden getrokken. Business Intelligence-tools stellen je daarentegen in staat om van al deze data hapklare brokken informatie te maken, waar jij verdere beslissingen in je bedrijfsvoering op kunt baseren. (Die hapklare brokken mag je al te letterlijk nemen, volgens dit filmpje.)

Betere onderbouwing

Het effect van BI op de besluitvorming binnen je organisatie wordt ook nog eens treffend uitgelegd in dit filmpje, door de vergelijking te maken met de retail. Het is eigenlijk ook heel simpel, want ga maar na: wat zou een winkelier zijn zonder actuele informatie over het koopgedrag van zijn of haar klanten? Hoe kan men anders zo efficiënt mogelijk bevoorraden? Of je nu in de retail zit of niet, een helder inzicht in jouw bedrijfsresultaten creëert een meer solide basis om op een slimmere, en beter geïnformeerde manier beslissingen te nemen.

Dit principe, evidence based decision making, wordt hier verder geduid. Gun jezelf een paar minuten om er even voor te gaan zitten!

Blik op de toekomst

Wie beter geïnformeerd beslissingen maakt, kan realistischer doelen stellen en de te nemen stappen om daar te komen beter onderbouwen. Data staat niet langer gefragmenteerd in verschillende systemen zoals je ERP en CRM, maar gebundeld in een dashboard. Dit dashboard kan gedeeld worden met collega’s, maar ook met stakeholders, zodat iedereen ziet waar de organisatie mee bezig is en waar jullie heen gaan in de toekomst. Alle neuzen dezelfde kant op richting hetzelfde doel.

Al met al zijn de voordelen van Business Intelligence evident en allemaal terug te leiden op bovengenoemde twee aspecten. Betere besluitvorming en efficiënte, realistische doelen, zorgen voor een kostenefficiëntere bedrijfsvoering met een hogere productiviteit.

Er zijn mogelijkheden te over! Benieuwd? Neem gerust contact op, dan praten we verder.

Wilt u deze blogs ook ontvangen? Schrijf u in.

Voornaam
Achternaam
Bedrijfsnaam
E-mailadres


0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *